Barcelona va acollir entre els mesos d’agost i octubre la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, una de les grans cites esportives mundials. La capital catalana va ser seleccionada com a seu de l’edició de 2024 per la qualitat de les instal·lacions del Port de Barcelona, la diversitat d’espais destinats a la competició, l’experiència de la ciutat en acollir grans esdeveniments esportius, la seva afició als esports nàutics i la seva oferta educativa i d’oci.
Paral·lelament, el Port de Barcelona ja tenia traçada la remodelació del Port Vell, un espai portuari obert a la ciutat que havia de millorar la seva oferta i ampliar els espais per al gaudi de les persones autòctones i foranies, atès que ja s’havia projectat el desplaçament de l’activitat comercial i de servei als vaixells i a les mercaderies cap al sud de les instal·lacions portuàries.
El fet d’haver millorat i modernitzat bona part de les infraestructures del Port Vell i d’haver-les obert encara més als ciutadans, ha propiciat el reconeixement públic d’una entitat estretament vinculada al comerç de la ciutat.
El Port de Barcelona, guardonat amb el premi ‘Compromís amb el Comerç’ de la Fundació Barcelona Comerç
El dimarts 12 de novembre, el Port de Barcelona rebia de la Fundació Barcelona Comerç el guardó ‘Compromís amb el Comerç’. Segons l’entitat, el premi és un reconeixement vers el Port per “treballar per una relació estreta amb la ciutat i el seu teixit socioeconòmic” i “per contribuir en la transformació del comerç local en un model de referència en l’àmbit europeu i global, tot mantenint una visió propera i compromesa amb la seva comunitat.
Aquesta entitat també considera que el Port de Barcelona ha donat “un suport essencial en l’atracció de turisme a la ciutat” i ha impulsat “iniciatives que han permès una major interacció amb els barris propers, amb projectes que han transformat l’activitat logística en espais urbans de convivència per gaudir-ne tota la ciutat”.
El guardó el va recollir el nou president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, de mans de Pròsper Puig, president del Barcelona Comerç, durant la celebració del 20è aniversari de l’entitat, que va ser el marc per lliurar els guardons de la XIX edició dels Premis Barcelona Comerç. Aquestes distincions reconeixen l’empenta, la innovació, la tradició i el compromís dels comerciants de Barcelona en la defensa i promoció del comerç dels barris de la ciutat.
José Alberto Carbonell va agrair a la Fundació Barcelona Comerç el fet de haver “reconegut el Port de Barcelona pel nostre compromís amb la ciutat i per la voluntat que tenim de continuar connectant-lo amb Barcelona”.
Cal destacar que el Port de Barcelona ja fa uns anys que manté reunions periòdiques amb diverses entitats, associacions i organitzacions dels barris més propers al port com, per exemple, la Barceloneta, Ciutat Vella, el Raval, el barri de la Marina, el Poble Sec, o el barri de la Ribera (Born).
Amb totes aquestes entitats s’han establert vincles i sinergies que han contribuït a que el Port de Barcelona hagi pogut donar resposta a les seves necessitats, així com afavorir la relació entre les persones que hi viuen i les que visiten aquests espais amb la infraestructura portuària.
L’acte del lliurament dels premis va comptar amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, a més d’una nodrida representació del comerç barceloní, l’administració i personalitats vinculades al sector del retail, la política i la cultura que van celebrar els 20 anys de vida de Barcelona Comerç.
Instaurats l’any 2004, els guardonats amb els Premis Barcelona Comerç són escollits per un jurat format per representants del comerç de Barcelona i de la societat civil barcelonina, esdevenint un important reconeixement ciutadà als comerciants, entitats i organismes que són mereixedors.
La fundació agrupa els 23 eixos comercials de comerç de proximitat de Barcelona, amb més de 5.000 comerços associats i un àmbit d’acció amb més de 25.000 establiments comercials implicats.
Jornades de Portes Obertes, un primer gran pas per donar a conèixer el Port de Barcelona a la ciutadania
El Port de Barcelona va organitzar les seves primeres Jornades de Portes Obertes durant el cap de setmana del 24, 25 i 26 de maig, coincidint amb el Dia Marítim Europeu.
Aquest esdeveniment va oferir a la ciutadania l’oportunitat de conèixer de primera mà el funcionament i la importància de la infraestructura catalana, així com la seva història i els projectes de futur. A través de visites per terra i mar i de diverses activitats lúdiques i divulgatives, els visitants van poder conèixer a fons el Port de Barcelona.
Aquestes primeres Jornades de Portes Obertes va superar totes les expectatives de l’Autoritat Portuària, atès que hi van participar més de 30.000 persones, constatant-se una valoració molt positiva del públic assistent.
El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó va destacar que “l’altíssima participació i els comentaris positius que hem rebut ens ha permès constatar la il·lusió de la ciutadania de conèixer més sobre el Port de Barcelona, motivant-nos a continuar treballant per ser un port encara més obert, transparent i integrat a la ciutat”.
Amb el lema “Endisa’t al Port”, la ciutadania va poder conèixer de primera mà la infraestructura portuària i gaudir de l’ampli ventall d’activitats organitzades.
Les Jornades es van estructurar en tres eixos: Descobrir el Port, amb visites terrestres en bus, visites marítimes amb Golondrines i rutes històriques a peu; Conèixer el Port amb un Àgora Port amb una programació de xerrades, tallers i activitats familiars i un contenidor del Port i Viure el Port amb un mercat mariner al Port Vell, photocalls per a fotos selfie i activitats paral·leles.
Més de 16.000 persones van poder gaudir de les visites en bus turístic (amb sortida des de Portal de la Pau, el barri de La Marina i el Prat de Llobregat) que es van endinsar a zones habitualment restringides del Port, així com dels recorreguts marítims en Golondrinas i les passejades històriques a peu. Aquestes visites, totes elles guiades, van ser les activitats més elogiades pels assistents, tant in situ com a les xarxes socials, i van comptar amb la participació de més de 400 escolars i més de 400 persones vinculades a associacions veïnals dels barris portuaris.
Paral·lelament, més de 5.000 persones van participar diàriament a les activitats del Portal de la Pau amb una Àgora Port que es va convertir en un punt vibrant de divulgació i entreteniment amb xerrades, tallers, esdeveniments culturals i actuacions per a totes les edats gràcies a un interessant programa encapçalat per experts en cada àmbit i la participació d’entitats de cultura popular.
Els assistents van poder gaudir d’explicacions didàctiques sobre el funcionament d’una terminal de contenidors i també es van donar a conèixer els projectes més innovadors del Port de Barcelona com l’electrificació de molls o la integració de drons i tecnologia 5G, tot això de la mà dels responsables de cada projecte. També el contenidor informatiu van acabar de completar l’oferta d’activitats del Portal de la Pau.
Al vespre, l’escenari de l’Àgora es va omplir de música i entreteniment amb havaneres, geganters, grallers i bestiari de la Barceloneta o tallers de rumba catalana, entre d’altres.
Per als més petits, l’Àgora va oferir activitats específiques perquè poguessin aprendre sobre el port d’una manera divertida i educativa amb conta contes i pinta cares i diversos tallers infantils on van poder, per exemple, fer d’estibadors.
Els vehicles de la Policia Portuària i dels Bombers del Port de Barcelona exposats al Portal de la Pau van despertar l’interès entre el públic més familiar, amb centenars de visitants que es van apropar per conèixer la tasca que aquests dos cossos realitzen al recinte portuari.
La gastronomia va ser un altre dels atractius d’aquestes jornades amb un mercat mariner situat a la mateixa plaça del Portal de la Pau, que va oferir una gran varietat de productes de proximitat i relacionats amb el mar. Els visitants van tenir l’oportunitat tant de comprar com de tastar els productes a l’espai de degustació i gaudir d’una experiència gastronòmica al costat del mar.
També es va poder viure la història del port barceloní i descobrir com ha evolucionat al llarg del temps amb visites a peu gratuïtes pel Port Vell, algunes d’elles teatralitzades.
Involucració del teixit cultural, associatiu i comercial, clau de l’èxit
El Port de Barcelona va voler involucrar el teixit cultural, associatiu i comercial del recinte portuari i dels barris propers amb diverses activitats paral·leles al llarg de les tres jornades.
Així, més d’una quinzena d’entitats, associacions i empreses vinculades al port van participar en aquestes Jornades de Portes Obertes, formant part tant de les activitats organitzades per l’Autoritat Portuària com organitzant activitats paral·leles. En concret van ser:
- Museu d’Història de Catalunya
- Museu Marítim de Barcelona
- ZAL Port
- Associació de Guies de Catalunya
- Fundació BCN Capital Nàutica
- Amics de la Rambla
- ACIB La Barceloneta
- Associació de Comerciants La Marina
- Eix Comercial del Raval
- Associació de Comerciants Poble Sec-Paral·lel
- Born Comerç
- Associació de Geganters de la Barceloneta
- America’s Cup Experience,
- Aquàrium
- Maremàgnum
- Marina Vela
Entre les activitats destacades, el Museu Marítim de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya van oferir accés gratuït als visitants durant tot el cap de setmana, amb exhibicions especials que van atreure centenars de persones. La ruta «De La Rambla a la Copa Amèrica, història del Port Vell de Barcelona», organitzada pels Amics de La Rambla també va tenir un èxit rotund amb totes les places exhaurides.
L’America’s Cup Experience va oferir un descompte especial, mentre que diverses associacions de comerciants van organitzar mostres i mercats, com l’Street Market de la Barceloneta i la Mostra de Benestar, Salut i Comerç del Poble-Sec. També es van organitzar activitats per als més petits, com l’entrada gratuïta a l’Aquàrium per a nens fins a 10 anys, i esdeveniments nàutics com la Regata RC Sailing BARCELONA 2024, organitzada per la Fundació Barcelona Capital Nàutica. El Maremàgnum, per la seva banda, va oferir promocions especials i música en directe, creant un ambient festiu que va contribuir a l’èxit global de les Jornades.
Donat el gran èxit de les primeres Jornades de Portes Obertes del Port, l’Autoritat Portuària va decidir valorar la celebració d’una segona edició. “Volem avaluar detingudament amb tots els implicats com han funcionat les jornades i com podem millorar, encara més, l’experiència en una segona edició”, va destacar el president, Lluís Salvadó.
22 actuacions que fan un Port Vell més obert a la ciutadania
El mes de març de 2023, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el director de la Gerència Urbanística Port Vell, David Pino, anunciaven en roda de premsa que el Port Vell del Port de Barcelona rebria una inversió públic-privada superior als 86 milions d’euros per posar en marxa 22 actuacions que permetrien transformar de manera significativa aquesta zona que connecta la ciutat i els ciutadans amb el port i el mar.
Aquests 22 projectes, que es van iniciaren una primera fase el 2023 i que han continuat durant el 2024, han generat nous espais i nous serveis per a la ciutadania i les persones que visiten l’àrea portuària més propera a la ciutat.
A més, bona part d’aquestes actuacions han servit per donar una òptima acollida a la competició de la 37a Copa Amèrica de Vela, que es va inaugurar el 22 d’agost de 2024, i van permetre que els sis equips de la competició (INEOS Britannia, lAlinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli, Emirates Team New Zealand, NYYC American Magic i Orient Express Racing Team) poguessin tenir les seves bases operatives abans del previst.
Els principals projectes que es van començar a desenvolupar durant la primera fase van ser:
- Rehabilitació de l’espatller de la bocana Nord
- Construcció de la rambla del “Rompeolas”
- Nou edifici Mirador
- Adequació d’espais del Barcelona Nàutic Center
- Servei de bus nàutic
- Urbanització de les esplanades de la nova bocana
- Rehabilitació dels tinglados del moll Oriental
- Espigó de Sant Sebastià
- Club Natació Barcelona
- Nous espais per a l’Institut de Nàutica
- Remodelació de l’àrea pesquera – Llotja
- America’s Cup House – IMAX Building
- Demolició de Cinesa
- Remodelació del Maremagnum
- Reforma de l’Aquàrium
- Rehabilitació de Portal de la Pau
- Urbanització del moll de Drassanes
- Trasllat de l’operativa de Barcelona Nord a Adossat
- Sanejament de la Torre de Jaume I
- Remodelació del World Trade Center Barcelona
- Implementació xarxa 5G
- Millora de la Fibra Òptica
Rehabilitació dels tinglados del moll Oriental
El mes de maig de 2024, el Port de Barcelona completava la restauració dels quatre tinglados del moll Oriental, uns edificis històrics amb més de 100 anys d’antiguitat que s’han rehabilitat per a acollir actes i esdeveniments culturals. Els treballs es van completar a punt per a l’inici de la Copa Amèrica, durant la celebració de la qual tres d’ells van funcionar com a punt de trobada (Hospitality) per a la Comunitat Portuària i l’últim és l’estació marítima del nou bus nàutic.
Els tinglados estan gestionats i comercialitzats per la gerència urbanística Port Vell, sota la marca TINGLADOS, amb l’objectiu d’atreure activitat cultural d’alt valor al port, reforçant la vocació del Port Vell d’esdevenir un espai de cultura adreçat a la ciutadania de Barcelona i del conjunt del país.
Els tinglados del moll Oriental es van construir a inicis del segle XX per donar resposta a les necessitats sorgides arran del desenvolupament industrial de principis de segle que va coincidir amb una gran ampliació del Port de Barcelona. Obra de l’enginyer de Camins, Canals i Ports, Julio Valdés y Humarán, els va dotar d’unes façanes decorades de forma singular i es van destinar a oficines, magatzems i taller dels dics flotants.
Les obres de restauració, iniciades el març de 2023, han tingut un cost de 7,3 milions d’euros i han consistit en una reforma integral dels quatre edificis
Remodelació de l’àrea pesquera – Llotja
El Port de Barcelona va presentar a finals del mes de maig la nova llotja de pescadors, unes instal·lacions que milloren substancialment els equipaments a disposició de la Confraria de Pescadors de Barcelona, alhora que permet apropar la feina d’aquest col·lectiu i la cultura marinera a la ciutadania. El nou edifici substitueix l’antiga llotja i incorpora espais perquè la ciutadania pugui seguir en directe la subhasta del peix blau així com un nou restaurant de cuina mediterrània de qualitat vinculada al mar.
El nou edifici ha tingut un cost de gairebé 9 milions d’euros i consta de 3.233m2 amb una rampa exterior de 140 metres que permet accedir de forma diferenciada als espais oberts al públic, ubicats al primer pis, on també s’ubica una terrassa perimetral que ofereix unes vistes privilegiades dels punts d’atracada dels vaixells de pescadors i del Port Vell en general.
La nova llotja i la futura obertura a la ciutadania del moll de Pescadors són un dels grans projectes impulsats pel Port de Barcelona en el marc de la gran transformació que està vivint el Port Vell.
La gran Comunitat energètica del moll de Pescadors aprofita les superfícies de les cobertes existents per ubicar-hi un sistema de plaques solars que permet alimentar les diferents instal·lacions del moll (fàbrica de gel, Llotja, etc). En conjunt aquesta Comunitat pot generar 376 MWh anuals. Es tracta d’un projecte de generació elèctrica amb consum compartit que permetrà alimentar amb energia renovable els compressors que produeixen el fred industrial de la fàbrica de gel, reduint els consums d’energia d’aquesta instal·lació.
Bus Nàutic
El 3 de juliol es va presentar el nou servei de Bus Nàutic entre els molls de Drassanes i Llevant, amb què el Port de Barcelona ha fet un pas important en la integració port-ciutat ja que redissenya la mobilitat interna del Port Vell. La inauguració va comptar amb les intervencions de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; el conseller delegat d’Alsa, Francisco Iglesias, i el director del Port Vell, David Pino.
El servei de Bus Nàutic ofereix un servei diari, des de les 07.30 fins a les 19.00 hores, amb freqüències d’entre 15 i 30 minuts, i el recorregut dura 10 minuts. El bitllet senzill costa 1,9 € i hi ha la possibilitat de comprar bitllet d’anada i tornada, abonaments de 10 viatges, per a 2 i 30 dies, i descomptes per a nens, joves, i persones grans.
El Bus Nàutic compta amb una parada al moll de Drassanes i una altra al moll de Llevant, on s’ubica la nova estació marítima, que ocupa els antics tinglados ja rehabilitats. Aquesta estació marítima està equipada amb servei de restauració.
El servei de Bus Nàutic el presten dos catamarans, l’Ecocat Dos i l’Ecocat Tres, i està explotat per l’empresa de mobilitat Alsa.
L’Ecocat Dos té una eslora d’11,90 metres i una capacitat per a 56 passatgers; i l’Ecocat Tres té una eslora de 14,70 metres i una capacitat per a 84 passatgers. Ambdós models tenen una velocitat de creuer de 5 nusos i una autonomia de 8 hores de servei ininterromput.
Ambdues embarcacions són de zero emissions, ja que són 100% elèctriques i funcionen amb energia solar i connexió elèctrica que genera un 40% del consum dels catamarans.
És així como el servei ha contribuït a reduir el trànsit rodat en els passejos de Colom i Joan de Borbó, oferint una alternativa de mobilitat marítima ràpida i sostenible, ja que l’ús d’aquestes embarcacions permetrà estalviar 180 tones anuals de CO2.
En els primers tres mesos de funcionament, de juliol a setembre, es van fer 125.000 desplaçaments, posant-se de manifest que aquest nou servei és una opció sostenible per a millorar la mobilitat entre les zones del Port Vell, acostant els nous espais generats en la bocana Nord i la platja de Sant Sebastià a barcelonins i visitants, a més de reforçar la integració entre el port i la ciutat.
Urbanització del moll de Drassanes
Des del mes de juliol, els ciutadans de Barcelona ja van poder accedir a un nou espai al Port Vell. Es tracta del moll Drassanes, un dels més propers al centre de la ciutat, que s’ha reurbanitzat i s’hi ha instal·lat una illa climàtica després de traslladar l’activitat portuària que acollia al moll Adossat. Així, la ciutadania ha guanyat 4.300 metres quadrats amb gairebé cent metres lineals de moll, que donaran continuïtat al moll que acull els punts d’embarcament del Bus Nàutic i de les Golondrines.
I és que amb una inversió de 1,67 milions d’euros, l’antiga terminal de ferris operada per Baleària s’ha reconvertit en un nou espai que uneix la plaça de Portal de la Pau i el moll Barcelona, facilitant la continuïtat urbanística de la Rambla fins al bell mig del Port de Barcelona.
Per fer-ho, s’ha creat un passeig central pavimentat amb granit natural i amb mobiliari urbà per acollir elements vegetals, delimitant la zona peatonal del moll i els vials. Aprofitant els treballs de re urbanització s’ha renovat l’asfalt del vial per a vehicles que separa el moll de l’edifici de la Duana i s’hi ha instal·lat un nou enllumenat públic així com una illa climàtica. Aquest espai, el vuitè que s’instal·la al Port Vell, combina mobiliari urbà amb materials de baix índex tèrmic i vegetació per proporcionar un punt de trobada amb condicions d’ombra i confort climàtic per als vianants.
L’acte va comptar amb la presència del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, que va destacar el valor urbanístic d’aquest espai: “Unint la plaça de Portal de la Pau i el moll Barcelona apropem encara més el Port de Barcelona a ciutadania, doncs ens permet donar continuïtat a la Rambla fins a l’interior del port”. “Amb el cicle de 23 actuacions que ja hem completat, el Port Vell torna a estar al capdavant dels millors ports-ciutat del món”, va afegir.
També hi va assistir l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que va posar en valor que es pugui sumar una nova actuació de construcció de ciutat a tocar del Mediterrani recuperant aquest espai per a ús, pas i estada dels barcelonins i les barcelonines. “Avui fem un pas més per seguir construint ciutat a través del vincle amb el seu litoral, en un any important per Barcelona i per la seva connexió amb el mar”.
Rehabilitació de Portal de la Pau
L’edifici de Portal de la Pau, la seu històrica del Port de Barcelona, va ser inaugurat el mes de juny de 1907 amb la planta baixa funcionant com a estació marítima dels passatgers dels vaixells que connectaven regularment Barcelona amb les Illes Balears.
Des de 1918 va funcionar com a seu del Port de Barcelona i l’any 2000 va ser catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.
El mes de setembre de 2023 van començar les obres per reformar-lo i convertir-lo en un edifici icònic del Port Vell, atès que recuperarà la seva estructura original i es reobrirà al públic acollint un centre de divulgació sobre la història del port i la seva importància per a la ciutat i el país.
Així mateix, s’adequarà a les exigències energètiques, ambientals i de seguretat actuals i comptarà amb instal·lacions per acollir la celebració dels Consells d’Administració del Port de Barcelona i també tindrà diversos espais polivalents per a la celebració d’actes i conferències.
Remodelació del World Trade Center Barcelona
El World Trade Center Barcelona (WTCB) va celebrar el 26 de setembre el seu 25è aniversari amb un acte a la renovada plaça central del complex. La jornada va commemorar el quart de segle d’història que acumula l’edifici com a pol d’atracció d’empreses i referent en el sector dels negocis a Barcelona des de la seva inauguració l’any 1999 però també ha va servir per entreveure el futur del WTCB, doncs es va aprofitar l’efemèride per presentar el seu pla estratègic per als propers cinc anys.
Aquest nou pla estratègic per al període 2025-2030 incorpora com a gran novetat un públic que fins ara no es trobava entre les principals prioritats del complex: la ciutadania. El nou enfocament busca adherir el WTCB a l’ecosistema del Port de Barcelona, especialment el Port Vell, amb una clara vocació d’atreure no només un públic vinculat a les empreses instal·lades a l’edifici o als actes de caire empresarial que s’hi celebren sinó també d’esdevenir un espai d’oci i lleure.
L’evolució del WTCB, però, no deixarà enrere el seu aspecte com a centre de negocis. La seva major integració en el Port Vell coincideix amb l’eclosió d’un ecosistema innovador relacionat amb l’Economia Blava a la zona més ciutadana del Port de Barcelona, un ecosistema al que el WTCB no només es vol sumar sinó que en vol esdevenir un actor clau. En aquest sentit, a més de sumar les empreses instal·lades al complex, el WTCB participarà en el creixement del Blue Tech Port, l’espai d’innovació del Port de Barcelona per a empreses relacionades amb l’economia blava, als tinglados de Sant Bertrán. L’objectiu és posicionar el complex WCTB com un hub empresarial prèmium referent a nivell internacional.
L’acte també va servir per inaugurar la reforma que ha viscut l’edifici els darrers mesos, amb la nova plaça central com a pal de paller. En línia amb els plans de futur del complex, la plaça vol ser un punt de trobada no només per a les 3.500 persones que hi treballen, sinó convertir-se en un pol d’atracció per als ciutadans de Barcelona, amb un entorn obert al mar com a gran atractiu. Aquesta plaça, amb una estètica renovada, ha multiplicat els espais comuns i d’ombra, tant amb pèrgoles com amb arbres, que han substituït l’antiga font ornamental sobre la que s’estructurava l’espai.
La reforma, amb una inversió total superior als 10 milions d’euros, també ha servit per reformar els principals espais comuns de l’edifici adaptant-lo a les noves necessitats ii adequar el complex per fer-lo més sostenible mediambientalment.
La jornada també va servir per inaugurar una exposició sobre la història del moll Barcelona i l’edifici, amb imatges de la seva construcció i els seus primers 25 anys d’història, amb fotografies seleccionades de l’arxiu del Port de Barcelona per part del departament de Patrimoni Cultural.
Obertura dels espais de la Nova Bocana a la ciutat: Rambla del “Rompeolas” i Edifici Mirador
El Port de Barcelona culminava al mes de novembre de l’any passat el desenvolupament de l’àrea de la Nova Bocana amb la posada en servei de la nova Rambla del “Rompeolas” i de l’Edifici Mirador, dues actuacions en les que Marina Vela, concessionària d’aquest àmbit, ha invertit un total de 5 milions d’euros. Vint anys després de l’obertura de la bocana nord del recinte portuari, “avui obrim un balcó al mar i una nova finestra a la ciutat perquè tothom podrà descobrir unes vistes diferents de Barcelona, unes vistes úniques i insòlites fins ara”, va dir el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, durant la inauguració d’aquests nous espais públics.
La construcció de la Rambla del “Rompeolas”, que ocupa la traça de l’antic dic conegut amb aquest nom, i de l’edifici Mirador ha comportat la creació d’una ruta cultural consistent en una sèrie d’elements que expliquen la història de l’antic trencaones i la seva importància per a la ciutat, des de 1914 fins a l’obertura de la Nova Bocana, convidant a la reflexió del que va suposar aquest indret del Port que encara avui es manté en l’imaginari col·lectiu de barcelonins i barcelonines.
Aquesta ruta cultural s’estén també a les zones dels voltants de la Nova Bocana, concretament a la plaça Rosa dels Vents i el Nou Passeig del Trencaones, per integrar tot l’espai, amb panells expositius, gravats de poemes i textos d’autors catalans i altres elements singulars.
Nova il·luminació al Palau de Mar
El Palau de Mar del Port de Barcelona també ha gaudit d’una millora, atès que des del mes de setembre compta amb una nova il·luminació que destaca les característiques arquitectòniques d’aquest edifici històric i redueix molt notablement el seu consum elèctric, contribuint així a la reducció de la petjada de carboni.
Totes les lluminàries exteriors de l’edifici són ara leds que s’han instal.lat en les 122 finestres i 6 ulls de bou de les façanes, en les 28 pilastres i en les 16 arcades. Les noves llums led permeten reduir de forma molt important el consum elèctric d’aquesta il·luminació i, en conseqüència, ajuden a disminuir la petjada de carboni de l’edifici.
El Palau de Mar ocupa l’edifici dels antics Magatzems Generals de Comerç del Port de Barcelona, projectats l’any 1881, i que és l’edifici històric més destacat i representatiu de la gran expansió del Port de Barcelona iniciada la segona meitat del segle XIX. Actualment acull el Museu d’Història de Catalunya i el Tech Barcelona-Pier 01, on s’hi apleguen els diferents actors que integren l’ecosistema tecnològic i digital de Barcelona.
La nova il·luminació és també una de les actuacions impulsades al Port Vell amb l’objectiu que Barcelona i el seu port mostrin la seva millor cara durant i després de la celebració de la 37a Copa Amèrica.
El futur “Liceu Mar”
El 31 d’octubre d’aquest any, el Consell d’Administració del Port de Barcelona, d’una banda, i els representants del Consorci del Gran Teatre del Liceu, per l’altra, aprovaven signar el conveni entre el Consorci del Gran Teatre del Liceu i el Port de Barcelona per a convocar un concurs públic d’idees a fi de seleccionar el projecte del futur Liceu Mar, que es construirà al Moll d’Espanya.
El Liceu Mar, que esdevindrà la segona seu del Gran Teatre del Liceu, representa un eix estratègic que el Teatre fa temps que estudia. Serà un espai polivalent i dinamitzador de la ciutat de Barcelona en el Port Vell, obert a tota la ciutadania, que permetrà consolidar una programació estable de dansa, potenciar i complementar el projecte social i educatiu del Teatre i comptar amb una seu per un Centre d’Òpera de Nova Creació, entre d’altres.
Per a que el Liceu Mar sigui una realitat, el Port de Barcelona tramitarà la modificació del Pla Especial del Port Vell, estant previst que el projecte guanyador vegi la llum a principis de 2026.
Exposició “Picasso i el Port. 1895-1904“
El 30 de setembre es va inaugurar l’exposició “Picasso i el Port. 1895-1904“, que explica la relació del pintor amb el port.
L’acte va comptar amb les intervencions del tercer tinent d’alcaldia, Albert Batlle; el director del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guigon; el director de Port Vell, David Pino; i la Managing Partner de BWA Yachting Spain, Antonella Della Pietra.
Impuls d’altres activitats culturals, esportives i recreatives vinculades a la mar
“La Mar d’Activitats”, un nou espai d’oci i jocs familiars
El 24 de juliol d’aquest any es va presentar l’espai “La Mar d’Activitats”, un nou espai d’oci i joc ubicat a la plaça Odissea del Port Vell que pretén apropar el món del mar al públic familiar de forma didàctica i divertida. El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, el director del Port Vell, David Pino, i en Josep Gurri, director de la productora que organitza l’activitat, Dortoka, han presentat aquesta nova iniciativa.
“La Mar d’Activitats” ofereix activitats, jocs i tallers centrats en l’àmbit marítim amb especial èmfasi en la sostenibilitat, la preservació dels mars i oceans i l’economia blava. L’espai és d’accés gratuït i compta amb diverses activitats gratuïtes i altres de pagament.
Entre les activitats per a tots els públics destaquen l’exposició del Boat Zero, el primer AC75 que va tocar l’aigua i que l’equip Alingui Red Bull Racing va comprar a l’Emirates Team New Zealand per preparar-se per a la 37a Copa Amèrica. D’altra banda, el Dom 360º divulga contingut audiovisual relacionat amb l’entorn marítim i es duran a terme exposicions temporals, taules rodones, presentacions de llibres, xerrades i altres activitats.
Per a nens i joves, els diferents jocs i activitats que s’hi poden trobar són:
- Tira boles: amb cada llançament de boles descobriran diferents tipus d’embarcacions i animals del medi marí a través d’una pantalla interactiva que ofereix un teló de fons dinàmic per a aquesta aventura aquàtica.
- Pesca vaixells: un divertit joc de concentració i habilitat per no deixar escapar cap dels vaixells que estan navegant per a ser pescats en qualsevol moment.
- Vaixells teledirigits: els més joves de la casa es convertiran en patró navegant en solitari o acompanyats en família. Amb un comandament a distància portaran el timó d’un mini veler que navega per la piscina, descobrint com el vent afecta a la direcció i velocitat dels vaixells.
- VR sailing: equipat amb un avançat simulador de moviment i a través d’una experiència única d’immersió 360º, es podrà sentir cada moviment navegant en un vaixell de la Copa Amèrica, en un patí de vela, un vaixell clàssic o una taula de surf.
- Vaixell toca i juga: un viatge educatiu que no només ofereix diversió tàctil, sinó que també impulsa l’aprenentatge de les diferents parts i components que conformen una embarcació. En col·laboració amb l’Institut de Nàutica de Barcelona s’ha restaurat una embarcació en desús perquè els infants aprenguin jugant.
- Tallers: pensats per a animar als més petits a explorar el món marí d’una forma lúdica i didàctica. Aquest espai fomenta els valors i la cultura del mar, la creativitat i el respecte cap al medi ambient.
- Lectura infantil: espai gratuït destinat a lectura relacionada amb el mar per a nens i nenes.
“La Mar d’Activitats” és una mostra de com la sostenibilitat pot integrar-se en l’entorn, ja que els diferents equipaments s’han dissenyat amb materials reciclats i sostenibles. Les gandules de fusta i els vaixells del joc “Pesca vaixells” han estat elaborats amb els llistons de fusta de teca de la rambla de Mar; els bancs aprofiten la fusta de teca dels cinemes IMAX i les xarxes de pesca de decoració són reutilitzades de la Confraria de Pescadors de Barcelona, entre d’altres.
La Mar d’Activitats treballa amb reptes amb els centres educatius de l’entorn:
- Institut de Nàutica de Barcelona i Institut de Logística de Barcelona: als alumnes de les branques d’atenció al públic i de dinamització de mar posaran en pràctica els coneixements que reben.
- La Salle Barceloneta: els alumnes de 3D i de realitat virtual treballaran conjuntament amb el contingut de veler clàssic, surf i patí de vela per crear els simuladors amb la solució VR Sailing.
- L’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona: projectarà i crearà contingut per explicar la posidònia i com evolucionaran les nostres platges.
Així mateix, les activitats i tallers de «La Mar d’Activitats» compten amb la col·laboració d’empreses i institucions locals que fomenten la cultura marítima i territorial. Aquestes col·laboracions ajuden a enriquir l’experiència dels visitants, promovent valors com la creativitat, el respecte cap al medi ambient i la conservació del nostre patrimoni marítim.
Nadal al Port, punt de trobada de la Comunitat Portuària i de les entitats dels barris propers
Del 5 de desembre al 7 de gener, el Port Vell de Barcelona va acollir una nova edició de “Nadal al Port” que va comptar amb més activitats i espais que mai. La cinquena edició de l’esdeveniment es va estendre més enllà del moll de Bosch i Alsina (moll de la Fusta) i tant l’enllumenat com les activitats van arribar als molls de la Barceloneta, del Dipòsit i de Barcelona i a la plaça Pau Vila amb l’objectiu de contribuir a dinamitzar tant socialment com econòmica els barris més propers al Port durant les dates nadalenques.
Així mateix, el mercat nadalenc va ser punt de trobada de les entitats i escoles de música dels barris veïns al Port de Barcelona, que van omplir l’escenari amb diferents actuacions. Més de 500 persones van actuar a l’escenari principal durant la celebració de la Fira de Nadal. Les iniciatives divulgatives i d’entreteniment van anar a càrrec de més de 60 entitats, associacions i empreses vinculades al Port de Barcelona.
“Nadal al Port” també va disposar de diferents espais de difusió de la cultura portuària i marítima, on es van desenvolupar activitats impulsades pel Port de Barcelona en col·laboració amb la Comunitat Portuària. Es va fer tallers i activitats per a infants on van poder aprendre a ser estibadors movent contenidors de mercaderies, descobrir els oficis del Port, iniciar-se en el món del rem o gaudir del mar jugant.
Finalment, també va estar present el Contenidor Solidari, la campanya que cada any organitza la Comunitat Portuària de Barcelona en època nadalenca per recaptar aliments per a persones necessitades. El Port va apropar als ciutadans aquesta campanya solidària, que se celebra per divuitè any consecutiu, per recaptar aportacions econòmiques que es van transformar en aliments per al Banc dels Aliments.
El Port de Barcelona es consolida, així, com un dels espais de trobada de barcelonins i visitants per celebrar les festes, tot fomentant la cultura i el patrimoni marítim i enfortint la relació entre el Port i la ciutat.
Visita de les bases dels equips de la Copa Amèrica
Per iniciativa del Port de Barcelona, els estudiants de diverses entitats educatives de l’entorn del Port Vell van poder visitar tres de les bases de la Copa Amèrica. En total es van fer més de 10 visites que van aglutinar prop de 200 estudiants de la Facultat de Nàutica de la UPC, l’Institut de Nàutica, l’Institut de Logística i els graus d’electrònica i mecànica de La Salle.
Dia del Medi Ambient
El mes de juny de l’any passat, es va portar a terme una jornada de sensibilització a la platja de la Barceloneta, organitzada pel Port de Barcelona amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. La jornada va consistir en l’observació i coneixement de la biodiversitat i en la retirada de residus flotants de les aigües, contribuint d’aquesta manera a la sensibilització envers la preservació i conservació del litoral.
Pla Estratègic 2025–2030 del Port Vell, un pas endavant per eixamplar la connexió entre les persones, el port i el mar
El Port Vell és el punt d’unió entre la ciutat i el Port de Barcelona perquè és l’espai on conflueixen la ciutadania i l’activitat portuària i, per tant, és una de les zones més dinàmiques, atractives i especials de la capital catalana.
El 20 de juny de 2024, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el director del Port Vell, David Pino, presentaven el nou Pla Estratègic del Port Vell (2025-2030), un document que és la guia per preservar la singularitat d’aquests espais i apostar per un model comercial, però també de lleure, que miri al mar i obri cada vegada més els espais portuaris a les persones.
El Port Vell s’ha de consolidar com un referent global de port ciutadà diversificat, innovador i sostenible i, per això, el Pla preveu una inversió de 250 milions d’euros públic-privats que permetran guanyar 15 hectàrees cap al sud, als molls de Barcelona, Sant Bertran i Pescadors, i que s’afegiran a les 70 hectàrees que té actualment.
Com a objectius estratègics, el Pla contempla assolir una major integració del port-ciutat promovent el caràcter marítim del territori; completar la transformació urbanística i energètica; assolir més de 10.000 treballadors (30% dels quals dedicats al sector nàutic) i incrementar el nombre d’start-ups, scale-ups i corporates localitzades al Port Vell, també amb un mínim del 30% vinculat al sector marítim-logístic-portuari.
Un Port Vell més obert a la ciutadania i sostenible
El Port Vell és l’àrea més antiga del Port de Barcelona i la que té un contacte i relació més clara amb la ciutat i les persones. El territori compta amb més de 25 milions de visites anuals i es caracteritza pel seu caràcter mixt: ciutadà i turístic.
El Pla Estratègic del Port Vell (2025-2030) recull accions específiques pensades per fer del Port Vell una àrea més ciutadana del que és actualment mitjançant la realització d’activitats culturals, esportives i lúdiques relacionades amb el mar i facilitant la integració amb la ciutat i la mobilitat interna. També, desplaçant cada vegada més l’activitat del Port Vell cap al sud, en àrees fins ara dedicades a l’activitat comercial o de transport de passatgers.
Tota aquesta obertura d’espais i rehabilitació d’infraestructures s’engloba dins de la que és considerada la segona gran transformació del Port Vell, que no només planteja millores urbanístiques, sinó també energètiques. En aquest sentit, es dissenyaran i desenvoluparan cinc illes climàtiques i zones verdes amb elements urbans que incorporin la generació, ús i emmagatzematge d’energies renovables.
Un cop finalitzada la Copa Amèrica, a finals del mes d’octubre, el Port de Barcelona segueix treballant per a transformar profundament el Port Vell, perquè hi ha altres projectes que continuen avançant com, per exemple, la reforma del moll d’Espanya i Barcelona Nord.
Port Vell, un referent a la 38a Trobada de RETE per analitzar el model d’integració port-ciutat
El World Trade Center al Port de Barcelona va acollir, el 4 de juny d’enguany, la 38a edició de la Trobada de RETE, amb la col·laboració del Port Vell, en què van participar un centenar d’experts en gestió portuària, urbanisme i representants d’autoritats portuàries i ciutats.
La Trobada de RETE va comptar amb destacades presentacions i panells de discussió, que van abordar des de la governança d’esdeveniments internacionals fins a l’impacte transformador de la Copa Amèrica al Port Vell, subratllant la importància de més integració i un port més ciutadà.
Destacats experts de ciutats i ports de Barcelona, Tarragona, Cadis, València, Las Palmas, Sevilla, Vigo, Almeria, Santander, A Coruña, Huelva i centres universitaris, van compartir les seves perspectives i estratègies per maximitzar els beneficis d’un esdeveniment de gran escala en el context urbà d’una gran ciutat com Barcelona.