L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha presentat avui una prova pilot del seu Pla de Mobilitat Sostenible, una iniciativa orientada a reduir l’impacte ambiental dels desplaçaments laborals realitzats per la seva plantilla fora de l’espai portuari. El pla, que s’emmarca en el compromís de l’APT amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, busca promoure alternatives de transport més ecològiques i eficients entre els seus treballadors.
La prova pilot, que tindrà una durada prevista de sis mesos a partir d’octubre de 2024, permetrà a l’APT avaluar l’eficàcia de les mesures implementades i recollir dades per a la futura implantació d’un Pla de Mobilitat integral que abasti tot l’àmbit portuari. Amb aquesta iniciativa, l’APT pretén no només reduir la seva petjada de carboni, sinó també millorar la qualitat de vida dels seus empleats, oferint-los alternatives de transport més saludables i sostenibles.
El pla pilot de mobilitat de l’APT se centra en els desplaçaments entre les diferents edificis de l’Autoritat Portuària al llarg del Moll de Costa, així com els trajectes al centre de la ciutat per a visites a altres administracions o empreses. També inclou els desplaçaments in itinere realitzats pel personal de l’APT entre els seus domicilis i els seus llocs de treball.
Durant la fase de proves, els treballadors de l’APT interessats podran utilitzar les bicicletes i motocicletes elèctriques per als seus desplaçaments entre els seus domicilis i el lloc de treball, amb l’objectiu que puguin valorar la seva idoneïtat com a alternativa als vehicles de combustió.
Per a Saül Garreta, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, aquest pla pilot de mobilitat “és un pas més en el canvi de model de vida que portem, més respectuosa i més sostenible, per combatre l’escalfament del planeta, perquè està cridat a ser l’embrió d’un pla de mobilitat integral que inclogui altres administracions i empreses de dins del Port i del seu entorn”.
Per al desenvolupament d’aquest pla pilot de mobilitat, l’APT ha adquirit 16 bicicletes elèctriques de ciutat tipus pedelec (pedaleig assistit a través d’un motor elèctric però que necessita l’impuls de l’usuari per a funcionar) equipades amb sistema intel·ligent BOSCH (4 d’elles plegables per afavorir la intermodalitat bicicleta-tren/tramvia-autobús, etc.) amb bateries de 500 Wh i una autonomia prevista de 70 km; i 3 scooters elèctrics lleugers amb una autonomia estimada de 100 km.
Per a la gestió del nou parc mòbil hi haurà una aplicació informàtica per a dispositius mòbils que permetrà, per exemple, l’assignació automàtica del vehicle o el desbloqueig de seguretat, i que incorpora una opció per facilitar que el personal de l’APT pugui compartir cotxe per anar a la feina.